Vilken morgon! Engagemanget och entusiasmen flödade, energi till tusen!

Magnus presenterade dagens föredragshållare Stefan Melstad som driver Jolleskoj.

Med en bakgrund som kappseglare och ledare på seglarskolor ville Stefan hitta ett nytt sätt för att få ut barnen på vattnet så att dom kan uppleva det underbara med vatten, segel, gemenskap och skärgård. Det ska vara skoj att vara på seglarläger inte skola med inrutad dag utan istället själv få välja vad man vill göra. Det kan vara allt från att göra knopar, ut med båt, dragga tång eller rita.

Den båt som i huvudsak fortfarande används när barn ska lära sig segla är Optimistjollen. Stefan ville anpassa den så att den blev mer lättseglad/säkrare när det blåser så han byggde en enkel rigg och skar ut små trianglar i tjock presenning. Nu kan Jolleskojs båtar vara ute även när det blåser kuling!

Ibland får deltagarna även skapa sina egna segel, måla sina drömmar på stora pappersark som dom sen har som segel.

Stefans filosofi kan kanske sammanfattas så här: mjukvara (barnen) och hårdvara (bryggor plattformar anpassade båtar). Tre ingredienser är viktiga: möjlighet, lust och mening.

Stefans mission är att sprida Jolleskoj konceptet över världen, Frankrike är redan på gång. Vi som lyssnade idag är säkra på att han kommer att lyckas.

Vid pennan: Annica Levén